O'Neal: Darilo sa mi robiť ľudí šťastnými a zabávať sa

02.06.2011 Celý región

Shaquille O'NealFoto: SITA, AP
ORLANDO 2. júna (WEBNOVINY) - Dovedna devätnásť sezón odohral 216 cm vysoký a takmer 150 kilogramov vážiaci Shaquille O'Neal v dresoch popredných klubov NBA Orlanda, Los Angeles Lakers, Miami, Phoenixu, Clevelandu a v sezóne 2010/11 Bostonu. "Súťaženie, tá honba za prsteňom pre víťaza, to všetko mi bude chýbať," povedal televízii SportsCenter 15-násobný účastník Zápasu hviezd NBA známy svojimi početnými mimobasketbalovými aktivitami.

"Snažil som sa robiť ľudí šťastnými a zároveň sa zabávať. Myslím si, že oboje sa mi darilo." Shaq bol v NBA pravdepodobne najvýraznejším hráčom na pozícii centra za posledných 15 rokov. "Bolo úžasné sledovať, ako je hráč jeho parametrov ohybný. Vedel tancovať a behať, akoby mal 180 centimetrov. Neviem, či také niečo ešte uvidíme," povedal Shaqov bývalý spoluhráč z Lakers Brian Shaw. "Mal dlhú, úžasnú kariéru s obrovským vplyvom na palubovke i mimo nej. Veľmi si vážime, čo všetko urobil počas ôsmich rokov v našom klube. Bez neho by sme nezískali tie tri tituly, ku ktorým nám rozhodujúcou mierou pomohol," pridal sa majiteľ Lakers Jerry Buss. "Môžete si byť istí, že Shaqovu 34-ku nebude v Lakers nosiť nik iný," ubezpečil hovorca tohto kalifornského klubu John Black. Bývalý skvelý rozohrávač Tim Hardaway kvituje O'Nealovo rozhodnutie ukončiť kariéru. "Už totiž ubližoval svojej skvelej povesti. Sledovať ho, ako sa nedoliečený borí na palubovke so zraneniami, bolo ťažké asi pre každého."


Tri tituly

Rodák z Newarku v New Jersey Shaquille O'Neal (nar. 6. marca 1972) získal tri tituly šampióna v drese Los Angeles Lakers (2000, 2001, 2002 - každý rok bol najužitočnejší hráč finálovej série) a jeden s Miami (2006). V oboch týchto kluboch utvoril úspešné duo vždy so strieľajúcim rozohrávačom - v kalifornskom klube s Kobem Bryantom, vo floridskom s Dwyanom Wadom. O čosi podobné sa usilovali v ročníku 2008/09 vo Phoenixe, no spojenie s rozohrávačom Stevom Nashom "slnkám" titul neprinieslo. Rovnako neúspešne - bez titulu - sa skončil v nasledujúcej sezóne aj experiment v Clevelande, kde zavalitý pivot utvoril dvojičku s krídelníkom LeBronom Jamesom. V uplynulej sezóne v Bostone zamestnával častejšie lekárov ako súperových pivotov, keďže ho trápili problémy s achilovkou, lýtkom i bedrom pravej nohy. V úvode svojej veľkolepej kariéry získal O'Neal s reprezentáciou USA zlato na MS 1994 a o dva roky neskôr takisto najcennejší kov na olympijských hrách v Atlante. S bývalou manželkou Shaunie Nelsonovou má štyroch potomkov, zo vzťahu predtým ešte jednu dcéru.
 

Vyberte región